چه یک خانهٔ کوچک، چه یک برج غولآسا؛ اول از همه باید پروانه ساخت و ساز را دریافت کنید. تنظیم و تمدید پروانه ساخت و ساز ویلا ،نخستین کاری است که باید قبل از هرگونه ساخت و ساز انجام گیرد.
در هر نقطه از کشور، هرکسی که بخواهد ساختمان سازی کند و پروژههای ساختمانی خود را اجرا کند، باید پروانه ساخت و ساز را دریافت کند؛ این پروانه به معنای ساخت و سازه قانونی بوده و یکی از روشهای کنترل ساخت و ساز در شهرها و روستاها میباشد. تنظیم و تمدید پروانه ساخت و ساز ویلا برای جلوگیری از بینظمی و هرج و مرج در ساختمانسازی، وارد قوانین کشوری شده است.
بر اساس قوانین کشوری لازم است که تمامی پیمانکاران قبل از هرگونه ساخت و ساز اقدام به دریافت پروانه ساخت نمایند. برای مثال کسی نمیتواند در وسط یکی از خیابانهای اصلی استانهای گیلان و مازندران شروع به ساخت ویلا یا آپارتمان خود کند؛ این اقدام منطقی نبوده و بر اساس همین موضوع پروانه ساخت و ساز برای کنترل ساخت و ساز شهری تنظیم میشود. ما در این مقاله به بررسی نحوهٔ تنظیم و تمدید پروانه ساخت و ساز ویلادر شمال کشور میپردازیم.
پروانه ساخت چیست؟
پروانه ساخت دراصل مجوزی است که فعالیتهای ساختمانی و پروژههای ساخت و ساز شما را قانونی میکند. هر ساختمانی که فاقد پروانه ساخت باشد، در واقع غیرقانونی و غیرمجاز بوده و سند مالکیت برای آن صادر نمیشود. افراد ساکن در تهران و سایر کلانشهرها، میتوانند برای دریافت این پروانه به دفاتر خدمات الکترونیک شهری مراجعه کنند. اما در سایر شهرها و روستاها، افراد برای تنظیم و تمدید پروانه ساخت و ساز باید به دهیاریها و شهرداریها مراجعه و مجوز ساخت و ساز ساختمان خود را دریافت کنند.
مشخصات مندرج در پروانه ساخت و ساز:
- تاریخ صدور پروانه
- کروکی زمین
- نوع اسکلت ساختمان
- مساحت زیر بنای ساختمان
- تعداد طبقات مجاز برای ساختمان
- نام و مشخصات مهندسین ناظر
- مشخصات پیمانکار
- مشخصات متقاضی دریافت مجوز پروانه ساخت و تنظیم و تمدید پروانه ساخت
- تنظیم و تمدید پروانه ساخت
- شماره پلاک ثبتی ملک
برخی از پیمانکاران و مهندسانی که در شمال کشور اقدام به ساخت و ساز ویلا میکنند، قبل از به پایان رسیدن ساخت، برای کسب بودجه و تأمین مالی پروژه، ملک خود را پیش فروش میکنند. در این زمان نیز بسیاری از افراد اقدام به خرید این ساختمانها مینمایند. اما در این هنگام نمیتوانند سندی را دریافت کنند و از قانونی بودن ملک مطمئن شوند. در چنین زمانی بهترین راهکار، مطالعه و بررسی پروانهٔ ساختوساز ویلای مورد نظر میباشد. شما میتوانید این پروانه را از لحاظ حقوقی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده و اطمینان حاصل کنید که ملک شما در شرایطی غیر قانونی قرار نداشته باشد. در نظر داشته باشید در صورتی که ساختمانی غیر قانونی ساخته شود، پس از معامله تمام عواقب و جریمههای آن به پای خریدار بوده و مسلماً سبب ضرر و زیان و از دست رفتن سرمایه او میشود.
اهمیت تنظیم و تمدید پروانه ساخت و ساز ویلا در شمال
تنظیم پروانه ساخت و ساز از جنبههای محتلفی دارای اهمیت میباشد. یکی از این دلایل، عدم وقوع بینظمی و یا هر نوع هرج و مرج ساختمانسازی در بافت شهری و روستایی میباشد. به طور کلی پیمانکاران میبایست قبل از شروع فعالیت ساخت و ساز ویلای مورد نظر خود در شمال کشور، ابتدا پروانه ساخت را دریافت نمایند و سپس اقدام به ساخت کنند.
تمامی این قوانین سختگیرانه برای آرامش خاطر خریداران و سرمایه گذاران در زمان خرید ویلا در شمال بوده و از مشکلات پیشرو جلوگیری میکند.بسیاری از سرمایه گذاران و فعالان حوزه ساخت و ساز در زمان ساخت ویلا در استانهای گیلان و مازندران، اقدام به پیشفروش ساختمانها میکنند. به همین جهت چون هنوز سندی معتبر برای ملک تهیه نشده است، مشتری میتواند از طریق پروانه ساخت نسبت به کارفرما یا فروشنده اطمینان یابد. در واقع میتوان گفت که تنظیم و تمدید پروانه ساخت برای یک ساختمان نشان دهنده فعالیت قانونی پیمانکار میباشد.
دریافت وام بانکی با استفاده از پروانه ساخت
با توجه به نوسانات بازار و افزایش روز افزون قیمت مصالح، ابزار و دستمزد کارگران، بسیاری از سرمایهگذاران و پیمانکاران ساخت و ساز ویلا در شمال کشور، نیاز به استفاده از تسهیلات و وامهای بانکی خواهند داشت. بنابراین اگر پیمانکار، پروانه ساختوساز برای پروژههای ساختمانی خود را نداشته باشد، نمیتواند از تسهیلات بانکی استفاده کند.
البته بسیاری از خریداران و مشتریان نیز در حین خرید ویلا در شمال کشور، به دلیل عدم توانایی در پرداخت یکجای هزینهها، به سراغ ویلاها و ساختمانهایی میروند که وام بانکی داشته باشند.
بیمه کردن تمامی افراد حاضر در پروژه تنظیم و تمدید پروانه ساخت و ساز ویلا
بیمه مسئولیت یکی از مهمترین بیمههایی است که پیمانکاران میبایست در ابتدای شروع پروژه ساختمانسازی خود، آن را دریافت کنند. دریافت این بیمه به منزلهٔ بیمه کردن تمامی افراد حاضر در محل اجرای پروژه ساخت و ساز میباشد.
دریافت بیمه مهمترین کار پیمانکاران در زمان ساخت و ساز ویلا در شمال کشور بوده و پیمانکاران میتوانند با تحویل پروانه ساخت به شرکت بیمه، تیم خود را بیمه کنند. بنابراین اگر آسیب و یا مشکلی که پیشتر برای یکی از کارگران به وجود آمده و مسئولیت آن بر عهده صاحب سرمایه و پیمانکار بوده است، حالا برعهدهٔ شرکت بیمه نیز میباشد.
حضور مهندسان ناظر
یکی از مراحل ساخت و ساز ویلا در شمال کشور، تحویل پروانه ساخت ساختمان به دفاتر نظام مهندسی میباشد. شما با تحویل این پروانه به نظام مهندسی، کیفیت پروژهٔ ساختوساز خود را به مهندسین حرفهای سپرده و مهندسان ناظر نیز با نظارت به مراحل ساخت و ساز، به کنترل کیفیت ساختمان شما میپردازند. بنابراین برای استفاده از خدمات مهندسی حرفهای و دقیق، حتماً باید از قبل پروانه ساخت و ساز را دریافت کرده باشید.
استفاده از خدمات آب، برق، گاز و تلفن
برای دریافت اشتراک و انشعابات آب، تلفن، برق و… برای ساختمان خود، باید پروانه ساخت را به ارگانهای مربوط به هر یک تحویل دهید.
اهمیت تنظیم و تمدید پروانه ساخت برای مهندسان و پیمانکاران
درست است که دریافت پروانه ساختوساز بسیار مهم میباشد، اما در اصل، این کار ابتداییترین کار شروع پروژه ساخت و ساز ویلا در شمال کشور میباشد. نکته بعدی که مهمترین مورد در ساخت ساز است، برنامهریزی دقیق و زمانبندی درست و منطقی انجام فعالیتها میباشد. بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم که مقاله «انواع فونداسیون در ساخت و ساز و نکات مهم آن» را مطالعه کرده و با فونداسیون و استانداردهای اجرای آن آشنا شوید.
مراحل تنظیم و تمدید پروانه ساخت
تنظیم و تمدید پروانهٔ ساخت در عین حال که ضروری است، بسیار طولانی نیز میباشد. بنابراین پیشنهاد ما به شما این است که هر چه زودتر اقدام به دریافت پروانه ساخت و ساز خود کرده و مراحل قانونی آن را طی کنید، تا انجام پروژه تان به تأخیر نیافتید. در ادامه به بررسی مراحل مختلف دریافت این سند مهم و مدارک لازم آن پرداخته و اهمیت آنها را توضیح میدهیم.
مهمترین مراحل تنظیم و تمدید پروانه ساخت
ارائه مدارک صاحب ملک
نخستین فعالیتی که مالک ملک باید انجام دهد مراجعه به مراکز مربوطه برای صدور پروانه ساخت میباشد. مالک در این مرحله تمامی مدارک شخصی مورد نیاز خود را تحویل میدهد.
بازدید از ملک
در این مرحله کارشناس حرفهای برای کسب اطلاعاتی چون عرض خیابان، موقعیت جغرافیایی، ابعاد زمین و… به بازدید از محل پروژه میپردازند.
تهیه نقشه زمین
بر اساس قوانین شهرداری، و براساس فرآیند اداری، در این مرحله، دستور تهیه نقشه صادر میشود.
محاسبه عوارض شهرداری
هر ساختمان براساس نوع کاربری، تعداد طبقه و… ملزم به پرداخت میزان مشخصی عوارض میباشد که طبق قوانین محاسبه شده و به مالک پروژه گزارش میشود. بنابراین پرداخت مبلغ عوارض در ادارهٔ درآمد شهرداری منطقه ضروری میباشد.
تهیه مدارک پیش نویس
پس از پرداخت عوارض شهرداری، نخستین کار تهیه مدارک پیشنویسی میباشد. برای تهیه این مدارک ابتدا مالک باید به دفاتر خدمات شهری مراجعه کرده و فرم درخواست مهندس ناظر را تکمیل کند. در این مرحله درخواست مالک برای مهندس ناظر ثبت شده و به اطلاع او میرسد و سپس قراردادی بین او و مهندس ناظر نوشته میشود که البته با توجه به متراژ ساختمان تعداد مهندسین ناظر کم یا زیاد میشود.از مهمترین مدارک پیشنویس میتوان به برگ تعهد رعایت اصلاحیه و تأییدیه نما، برگه سبز مهر شده از چهار رشته تخصصی سازه، معماری، برق و مکانیک، برگه تعهد مشاوره ژئوتکنیک و تأییدیه خاک، فایلهای نقشه سازه، برق و نقشه مکانیک و سهمیه ناظر یا برگه سبز به همراه قرارداد مهندس ناظر و مالک اشاره کرد که باید به دفاتر خدمات تحویل داده شوند.
چاپ پروانه ساخت
همانطور که گفته شد دریافت پروانه ساخت کاری زمانبر و طولانی میباشد. درنهایت شما زمانی میتوانید پروانه ساخت خود را چاپ کنید که نقشههای ساختمان شما توسط رئیس صدور پروانه ساختمان، معاون شهرسازی و معماری و در آخر، توسط شهردار مهر و تأیید شوند.
محاسبه هزینه پروانه ساخت
از مهمترین مسائلی که در حین تنظیم و تمدید پرونده ساختوساز ویلا در شمال کشور باید در نظر داشته باشیم، هزینه دریافت این سند یا مجوز میباشد. محاسبه پروانه ساخت با توجه به عواملی چون متراژ، تعداد طبقات، کارایی ساختمان و… متفاوت بوده و توسط دفاتر مربوطه در زمان دریافت مجوز ساخت، محاسبه میگردد که مالک نیز ملزم میباشد تا تمامی آنها را پرداخت کند.
قوانین و شرایط تنظیم و تمدید پروانه ساخت
مجوز ساخت و ساز از زمان تنظیم تنها دو سال اعتبار دارد، اما گاهی اوقات ممکن است که ساخت و ساز ویلا در شمال کشور به بیش از دو سال به طول انجامد و به تأخیر بیافتد. در چنین شرایطی لازم است که مجوز یا پروانه ساخت تمدید شود زیرا اگر این کار انجام نگردد، ساخت ویلا غیر قانونی بوده و پروژه توسط شهرداری متوقف خواهد شد.
مهمترین قوانین تمدید مجوز ساخت
- تعمیر و مرمت ساختما
- ساخت انباری در زیر پلهها
- احداث گلخانه داخل ویلا
- تغییر نقشه داخلی ساختمان در حین ساخت و ساز
- عقبنشینی ملک
- وصل کردن چند مغازه به یکدیگر
- تبدیل قسمتی از حیاط به پارکینگ
- تعویض سقف ساختمان بدون تغییر ارتفاع خانه
- ساخت استخر در حیاط و یا مخزن آب
- احداث سایبان در حیاط بدون استفاده از مصالح ساختمانی
- ست سرویس بهداشتی در حیاط و محوطه ویلا حداکثر به اندازه ۳ متر مربع
- نماکاری ساختمان بدون اینکه تجدید ساخت نیاز شود
نکات پایانی و جمعبندی مطالب
شما با مطالعه این مقاله به طور کامل نحوهٔ تنظیم و تمدید پروانه ساخت و ساز ویلا در شمال کشور را مطالعه کرده و با نکات و موارد ضروری لازم در این راه همچون مدارک مورد نیاز، مراحل قانونی، قوانین موجود و… آشنا شدید. ما به شما توصیه میکنیم که با مطالعهٔ دقیق این مطالب ذهن خود را آماده کرده و خیلی زود به دنبال کارهای مربوط به مجوز و پروانه ساخت بروید تا بتوانید پروژهٔ خود را در زمان مقرر آماده کنید.
با سپاس فراوان از تمامی کسانی که تا انتهای این مقاله وبسایت بازسازی را همراهی کردند،اگر مایلید مقالات بیشتری مرتبط با این مقاله بخوانید به لینک های زیر مراجعه کنید.
- کاربرد و نقش پاسیو در دکوراسیون داخلی منازل چیست؟
- انواع خانه نقلی در شمال کشور و مزایای خرید آن
- پارامترهای حرفهای برای محوطه سازی ویلا در استانهای شمال
- انواع سنگفرش برای محوطه ویلا و کاربردهای متنوع آن” (ویرایش)”>انواع سنگفرش برای محوطه ویلا و کاربردهای متنوع آن